pekkapylkkonen

YLEn uusin ohjelmagenre ei ole terve

YLE esitti eilen odotetun MOT-ohjelman. Moni ilmoitti Facebookissa ostaneensa pullon viiniä ja odotti pääsevänsä näkemään todellista asiaviihdettä. Itsekin avasin oluen ja otin mukavan asennon telkkarin ääressä.

Veronkierto on todellinen kestopuheenaihe. Sen suuruudesta ja merkityksestä kansantaloudelle on kiistelty iät ja ajat. Kenelläkään ei ole heittää mitään todellisia lukuja. On ollut yleisesti tiedossa että banaanivaltioiden johtajat, urheilijat ja kierot bisnesmiehet vievät globaalisti huimia summia piiloon maihin joissa pankkisalaisuus on vahva ja verot alhaiset. Valtava vuoto ja siitä taitavasti tehty mediashow kiinnostivat todella monia.

YLE päätti tehdä vakavasta ja tärkeästä asiasta saippuasarjaviihdettä. Koko ohjelman ajan odotin niitä kytköksiä Suomeen. Ainakin niistä vihjailtiin ohjelmassa kovasti: merkittävän suomalaisomistuksen omaavan ruotsalaispankin Luxemburgin toimipisteen kerrottiin junailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä asiakkailleen - minkä maalaisille asiakkaille, se jäi kertomatta. Lopuksi vielä esitettiin pätkä puhelinkeskustelua jossa langan toisessa päässä olleen kaverin oli vaikea puhua koska "hän oli varikolla". No kukaan tuskin on koskaan uskonut formulatähtien maksaneenkaan verojaan asianmukaisesti. Sankareita he ovat kansan silmissä silti, kuten lottovoittajatkin.

To be continued..

Suomalaiset jäivät epätietoisuuden vallassa spekuloimaan viikoksi aiheesta josta pitäisi käydä keskustelua nyt. Verottaja ja poliisikaan eivät ole saaneet haltuunsa tietoja jotka pitäisi antaa heille välittömästi. Toimittajajärjestön vuodolle omistettujen sivujen hakutoiminnolla löytyy yksi ainoa viittaus Suomeen, Rotenbergit, jotka ilmeisesti ovat olleet auttamassa Putinin rahankeräysoperaatioissa.

https://panamapapers.icij.org/

Mielestäni YLE:n ja toimittajajärjestön arvostelukyky petti nyt pahasti. Näin merkittävistä asioista ei pitäisi tehdä roskaviihdettä. Viranomaiset ja yleisö ansaitsevat tiedot välittömästi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Rothenbergit ovat suomalaisia ainakin passin mukaan.
Mutta oikeassa olet että Suomi jäi peottoon.

Jukka Laine

Eräänlaiselta mediasodankäynniltä tämä näyttää myös Putinia vastaan. Liekkeihin on heitetty myös Islanti, joka kieltäytyi maksamasta velkojaan. Saa nähdä miten tämä kehittyy. Nyt on tunkio josta voi tonkia mieleistään aineistoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kenen selkään sinä hyppäät kun Putinia vastaan nousee kapina?

Jukka Laine

Minulla on kartta vuodelta 1921 (Kaukoranta Toivo) jossa kerrotaan kansamme rodun levinnäisyyden ja maamme luonnolliset rajat. Olemme kapinoineet jo yli sata vuotta, eikä sotatraumat lievennä asiaa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kyseessä oli ensimmäinen osa. Ainakin minä olin kuulevinani, että seuraavassa osassa tuodaan tapetille suomalaisiakin nimiä. Tärkeintähän meille suomalaisillekin on KUKA ja KETKÄ. Luultavasti asian laajuuden, perinpohjaisuuden ja tv-ajankäytön takia ohjelma on laitettu useaan osaan?

Pekka Pylkkönen

Kyllä, mutta YLE:n pitäisi ymmärtää mikä kansallinen mielenkiinto tähän kohdistuu ja raivata tilaa lähetykselle. Tai panna se vaikka nettiin.

Kun PAM piti kokousta, kaikki Suomen tiedotusvälineet odottivat aulassa tuntikausia. Osa jopa lähetti netissä sen odotusajankin.

Puhumattakaan siitä että aineistoa ei ole toimitettu viranomaisille.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Raadollisempi selitys voisi tietysti olla, että tutkivan journalismin puudelit ovat sisäistäneet, ettei ruokkivaa kättä kannata näykkiä. Voipi olla että YLE-verolle ja siinä sivussa omille työpaikoille käy hassusti jos isoja poikia lähtee nimeltä kiusaamaan.

Pekka Pylkkönen

Tuskin. Jos siellä olisi poliitikkoja niin ne olisi jo julkaistu toimittajajärjestön sivuilla. Ja mitä hyötyä siitä olisi? Toimittajajärjestö on luvannut julkaista koko datan toukokuun aikana. Sieltä ne löytyisivät kuitenkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos sieltä ei löydy poliitikkoja on juhlan aihe.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No eikös tuo toimittajajärjestön lupaus tarkoita juuri sitä, ettei tarvitse liata omia käsiä. Isoilla pojilla en tarkoittanut poliitikkoja, vaan niitä jotka marionettien lankoja pitelevät.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #13

No saahan sitä spekuloida. Mutta tämäkin spekulointi voitaisiin unohtaa jos data olisi nyt poliisin ja yleisön hallussa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Et nyt aina olis niin ärtynyt.

Jukka Laine

Ehkä omat ongelmat halutaa sisäpoliittisista syistä käsitellä ensiksi Putinin kautta. Siltäkin tämä vaikuttaa. Veroparatiiseissa on ay-johtajista alkaen väkeä. leimataan naapuri moraalittomaksi, niin sitten on helpompi käsitellä omaa likapesää.

Pisti vaan silmään että Islannin pääministeri sai iskun, kun kieltäytyi maksamasta maan velkoja. Sattumaa vai ei. Harvoin asiat tapahtuvat suunnittelematta kun on kyse kovasta pelistä.

Pekka Pylkkönen

Pohjoismaissa ja ehkä Euroopassa yleisemminkin poliitikko joutuu maksamaan ainakin törkeimmistä kusetuksista duunillaan. Muualla maailmassa se ei taida olla ihan niin tarkkaa. Se että pohjoismaan pääministeri käyttää veroparatiisia ja ilmeisesti vielä siten että hyötyy itse järjestämästään politiikasta on täällä aika poikkeuksellista toimintaa. Ja enemmän uutinen kuin se että joku afrikkalainen diktaattori kiertää veroja.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Pohjoismaissa ja ehkä Euroopassa yleisemminkin poliitikko joutuu maksamaan ainakin törkeimmistä kusetuksista duunillaan."

Suomi on poikkeus. Täällä poliitikko ilmoittaa kantavansa poliittisen vastuun ja jatkaa kuten ennenkin, kannattajien keskittyessä "mutku muutkin" -lässytykseen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #15

Epäilen että ei täälläkään poliitikko selviäisi esimerkiksi siitä kuviosta mikä Islannissa näyttää olleen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aina kun uutisoidaan rikoksista ja rötöksistä on pedagoginen puoli mukana oli se sitten maalaiskylä tai moderni mediayhteiskunta. Ei siitä mihinkään pääse.
Jos mä olisin Putinin kannattaja pitäisin nokkani kiinni ja odottaisin että tämä taas hautautuu. Toimit kontraproduktiivisesti. Mikäköhän sinun syysi on?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kun panama-papereiden tultua esille kaksi henkilöä nostettiin valokeilaan, Islannin pääministeri ja Putin, arvasin papereista muodostuvan väline epätoivottua politiikkaa tehneille politiikoille.

Expressen noudattaa teorian kaavaa: valokeilassa Putin, Gaddafi, al-Assad, Mubarak... ja Sipilä! Jälkimmäinen oli tietenkin moka. Tarkoitus oli nostaa Islannin pääministeri tikun nokkaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Viestinnällisesti näen asian niin, että yleisölle haluttiin antaa ensin tietty kokonaiskuva ennenkuin mennään suomalaisten nippeliasioihin. Olisi hölmöä toimia toisin päin.

Pekka Pylkkönen

Näin varmaan tekisivät kauniiden ja rohkeiden käsikirjoittajatkin. Harvemmin kuitenkaan vaikka uutistenlukijat.

'Ensi viikolla tähän samaan aikaan kerromme tippuiko lentokone pommin räjähdettyä matkustamossa vai ei. Kerrotaan vielä että meillä on hallussamme pommin räjäyttäneen henkilön passi. Viemme sen poliisille syssymmällä. Nähdään ensi viikolla.'

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyseessä on kansainvälinen useamman sadan toimittajan yhteistyöprojekti.
Kai siinä on yhdessä sovittu missä järjestyksessä asioita julkaistaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #45

Sovittu että muualla maailmassa julkaistaan nimiä ja Suomessa puhutaan yleisesti asiasta? Täällä saa vähän vihjailla että joku joka on tekemisissä moottoriurheilun kanssa saattaa liittyä asiaan?

Ei olla nyt ytimessä, ei.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #47

Käsittääkseni nimien julkaisussa on sovittu yhteisestä linjasta.
Tajuatko ollenkaan miten valtavasta aineistosta on kyse?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #48
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #49

Vertaat yhden liuskan uutisiin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tuure Piittinen

Kyllä syy on, että varmaa todistusta listalla olevien suomalaisten veronkierrosta ei ole.

Varojen pitäminen ulkomailla ei ole laitonta maan säilytyspankin verotuskäytännöstä riippumatta. Vain omaisuuden, tulojen ja myös tappioiden ilmoittamatta jättäminen on tilinomistajan verotusmaan veroviranomaisille verorikos.

Perusteettomien nimien julkaisu syyttäminen ilman näyttöä on myös vastuutonta.

Pekka Pylkkönen

Varmasti sieltä löytyy suomalaisnimiä ja ne voidaan huoletta esittää niin raskaasti kuin todistusaineisto antaa myöten. Se ei ole rikos että kerrotaan missä yhteydessä nimiä tulee esiin.

Toivon että sieltä löytyy myös summia. Keskustelu kaipaa mittakaavaa.

Itse luulen että sieltä löytyy paljon 'epäkiinnostavia' nimiä. Keke ja Nico Rosberg ovat jo tulleet esiin mutta se nyt on ollut yleistä tietoa kauan.

Tottakai jo Nordean osuuden ilmitulolla on paljon yhteiskunnallista merkitystä. Ihan jo keskusteluun siitä että mitä voimme tehdä yrityksille jotka järjestelevät veronkiertomahdollisuuksia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #20

Pekka Pylkkönen

Suomalaisen logiikan mukaan sellaiset yritykset pitää karkottaa Suomesta työpaikkoineen päivineen. Satatuhatta työpaikkaa on jo firmojen ahneuden mukana kadonnut.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22

Ihmiset ovat kovia lynkkaamaan. Oli sitten pakolaisia tai yrityksiä lynkattavana. Tai mitä vain.

Meidän oma julkinen sektori on Nordean suurin omistaja. Luulisi että olisi sellaista.. kollektiivista halua olla romuttamatta sitä lafkaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Viestinnällä voidaan vain osoittaa että millaisessa toiminnassa ihmiset ovat olleet mukana. Epäilyt ja syylliset ovat oikeustoimen toimialaa. Sijoittaminen niinsanottuihin veroparatiiseihin ilman mitään taloudellista hyötyä tuntuu näin äkkiseltään epäuskottavalta ja taloudellisesti huonosti harkitulta toiminnalta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #28

Kun Nokian Renkaat vääristeli testituloksia, meni noin kaksi tuntia kun mediat keksivät yhteyden pomojen, bonusjärjestelmän ja vääristelyjen välillä. Ja se oli heti lehdessä kuten kuuluukin. Ja sillä oli konkreettiset seuraukset. Ja poliisi otti asian tutkintaan.

Ihan oikeasti. Jotain järkeä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Aika yllättävää, että joku löytää marisemisen aihetta. Minun mielestäni sekä MOT että Spotlight-reportaasit olivat molemmat aivan järjettömän hyvin tehdyt. Kielitaitoisen Minna Knusin työskentelyä oli ilo seurata.

Pekka Pylkkönen

No hyvä jos tulit tyydytetyksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #46

Hienoa, jos sinäkin olet sitä mieltä. Yle-vero on ällistyttävän kohtuullinen.

Mahtoivatko nämä tolkuttomat urputtajat huomata, että Suomessa asian äkkäsi ensimmäisenä nimenomaan Yle?

Jukka Laine

Politiikot itse ovat olleet mahdollistamassa suuryritysten verohelpotuksia ja jakaneet yritystukia. Työllisyyden nimissä. Nyt sama käsi heittelee kiviä. Populismiä.

Suomen ongelmana ei ole veronkierto vaan liian kireä verotus.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mutta liian kireä verotus johtuu suurelta osin veronkierrosta. Jos kaikki verot maksettaisiin asiallisesti, verot laskisivat kaikilta eikä tarvitsisi edes leikata julkisesta palvelusta.

Veronkiertoa tehdään kiertäjien itsensä aiheuttaman korkean verotuksen vuoksi.

Pekka Pylkkönen

No ei se nyt mikään suurin syyllinen korkeisiin veroihin ole. Harmaa talous kattaa ehkä noin 10% taloudesta ja siitäkin katoaisi varmaan puolet verollepanon myötä. Toki sillä on merkityksensä silti.

Suurimmat verovajeen aiheuttajat ovat edelleen alennetut alv-kannat ja henkilöiden sekä yritysten maksuvaikeudet.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mark Andersson

Minä taas arvioisin, että veroparatiisissa rahojaan pitävät eivät ole mitään kymppitonnin eivätkä edes sadantonnin bulleroita. Siellä puhutan miljoonista, kymmenistä miljoonista jpa sadoista. Lisäksi suurin osa on varmaankin asunut jo vuosia ulkomailla, vaikka ovat Suomen kansalaisia. Heidän sidonnaisuutensa Suomeen voivat olla hyvinkin heikot.

Toisaalta olisi kai aiheellista miettiä sitä mikä on heidän saamansa verohyöty tai valtion verotulojen alijäämä. Verotettavaa syntyy vain silloin, kun he saavat sijoituksistaan voittoa tai osinkoja. Pääomastahan Suomessa ei veroteta Heinäluoman (sdp)poistettua omaisuusveron.

Jokainen rahansa Suomen ulkopuolella pitävä on varmasti miettinyt taloudellista hyötyä ja tuoton salaamisesta syntyvää riskiä tai sanktioita. Se on ollut heidän valintansa. Ei se ole uhkapeliä kummempaa ja moni on siellä vielä voitolla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #43

"Lisäksi suurin osa on varmaankin asunut jo vuosia ulkomailla, vaikka ovat Suomen kansalaisia."

"Varmaankin" (?)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

MOT taktikoi oivallisesti, jättämällä loppuratkaisun viikon päähän. Näin mielenkiinto säilyy ja pullataikina paisuu. Viikon varrella jossain saattaa jonkun pinna löysässä hirressä katketa ja tulee ennenaikaisia avautumisia, lisäpaljastuksia tai muuta asiaan liittyvää.
Mahdollisia nimipaljastuksia odotellaan nyt kuumeisemmin kuin Tiitisen listasta koskaan. Ja lanka palaa...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Ja lanka palaa..."

Ei mikään huono asia. Suomi24:n keskustelupalstalla joku näkyi jo polttaneen päreensä kun Yle astui rikkaitten varpaille ja vaati Ylen alasajoa :)

Jukka Laine

Suomi24 palstoilla ja vauva palstalla liikkuu trolleja. Varmasti joku Pietarin trollitehtaan työläinen lienee asialla :D

Pekka Pylkkönen

Journalismi - tai yleisö - on tosiaan vajonnut pohjamutiin kun substanssi jätetään keinotekoisesti luodun draaman jalkoihin.

Sanoinhan jo että 'puhumattakaan siitä että tietoja ei ole toimitettu viranomaisille'.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Yritä sä nyt vaan nuolaista ennen kuin on tipahtanut. Yle annostelee niinkuin annostelee emmekä vielä tiedä mitä jatko-ohjelma tarjoaa. Sen tiedämme että jos mielenkiintoisia kotimaisia paljastuksia tulee niin kyseisille keinottelijoille on annettu aikaa miettiä omaa vastaustaan. Sitä ei annettu Islannin Jussi Niinistölle.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #32

Verottaja yrittää saada tietoja. HS kertoo:

"Ylen tutkivan ohjelman MOT:n tuottajan Renny Jokelinin mukaan Yle ei aineistoa luovuta, mutta sitä voi tiedustella toimittajien yhteenliittymän ICIJ:n toimistolta. Verohallinnon Alamäki on silti toiveikas.

Uskon, että jonkun maan veroviranomainen saa lopulta nämä tiedot. Näin on käynyt ennenkin”, Alamäki sanoo"

Eikös tämä kuulosta jonkin sortin mediahuoraamiselta? Käsissä on maailman historian suurin veropetosaineisto ja sitä ei anneta verottajalle miksi?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuollaista liirumlaarumia ei kyllä tuotettu silloin, kun minä olin Ylessä. Silloin oli Jarmo Hyytiäinen ja muut.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rahojen ja tilinpito veroparatiiseissa tai missään muuallakaan ei ole rikos.
Rahojen alkuperään voi liittyä rikollisuuteen liittyviä, mutta se taas on puolestaan täysin toinen asia liittyen eri maiden verottajien ja poliisien toimivaltaan.

MOT oli melkoinen sekasotku vailla sen suurempaa ytimekästä sisältöä, josta tavallinen tallaaja ei varmasti kokonaisuutena ymmärtänyt hölkkäsenpöläystä muutoin kuin veroparatiisit ovat paha, paha ja paha.

Keke Rosbergin nostaminen ohjelmaan oli todella outo ja perusteeton, jonka tarkoituksena lienee ollut vain kateuden lietsominen sitä niin hyvin imevään suomalaiseen sielunmaisemaan.

Ongelma on ilmiselvästi sitä suurempi, mitä isompi railo on verohelvetin ja veroparatiisin välisesti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

EU:n taholla pitäisi pyrkiä verotuksen harmonisointiin, jotta edes EU:n omat sisäiset veroparatiisit esim. Luxemburg olisi samalla viivalla esim. Suomen kanssa.

Jukka Laine

Ahvenanmaa on lähin EU:n ulkopuolella oleva veroparatiisi. Verojen harmonisointi veisi vain pääomia pois EU:n alueelta. Jos koko EU:sta tehdään yksi iso Ranska, niin ei se kyllä palvele kilpailukykyä ja talouden kehittymistä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kylläpä on ihmiset herkällä, heti kun kuulin, että on kaksiosainen tiesin, ettei heti tule parhaita paloja.

Hyvä ohjelma, ja jaksan kyllä viikon odottaa, pitäähän ne katsojaluvut saada huipulle.

Tämähän on sen ohjelman tarkoitus, sosiaalinen media ja näemmä Usarikin kuohuu, juttua ja lukijoita riittää.

Hyvä Yle!

Pekka Pylkkönen

No ei kai tässä kenelläkään mitään vieroitusoireita ole. Sitä vain säälittelen että ajankohtaisohjelmasta on tehty saippuasarja.

Puhumattakaan siitä että YLE ei luovuta dataa viranomaisille. Sanoinko sen jo?

YLE harrastaa nyt mediahuoraamista.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Ei tuo eilinen motti oikein kyllä yllättämään päässyt.
Toiveet oli kovat, tulos odotetunlainen.

Vähän vihjailua Putinista, islantilaisista ministereistä ja ihmeellinen takertuminen kuolleeseen jonka nimeä oli käytetty kuoleman jälkeen.
Jotenkin jäi sellainen olo että katsojaa pidetään ihan tyhmänä.

Ilmeisesti niissä papereissa ei ollut mitään raskauttavaa. Toinen vaihtoehto tietystikin on se että nyt on ylen politrukeilla viikko aikaa pelastaa hyviä siskoja ja veljiä MOT:n kynsistä.

Veikkaan ettei MOT saa julkistaa herkullisimpia juttuja mitä tuolta listalta löytyy.
Keke voidaan nostaa framille parin muun sopivan kanssa...

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Eli tärkeämpää kuin asioiden taustoittaminen olisi ollut päästä katsomaan sosiaalipornoa ja naapurien tilejä.

Varsin suomalaistyyppinen avaus tämä blogiteksti.

Pekka Pylkkönen

Tärkeämpää olisi ollut saada faktoja aiheesta. Keskustelu veroparatiiseista käy täysin kuvitteellisella tasolla eikä se mene eteenpäin hokemalla että veroparatiiseissa on rahaa.

Kenen rahaa, kuinka paljon, onko se laillista, onko siellä yhteiskunnallisesti merkittäviä toimijoita, täsmäävätkö tulot täkäläisiin verotietoihin jne.

Toimituksen poiminnat