pekkapylkkonen

Ruotsin julkisen sektorin kopioiminen pysäyttäisi velkaantumisen heti

Suomessa sosiaaliturvaan käytetään 25,4% bruttokansantuotteesta. Ruotsissa vastaava luku on 21,3%, EU:ssa keskimäärin 19,5%, Norjassa 18,1% ja Islannissa vain 10,2%.

Kaikki julkiset menot puolestaan ovat Suomessa 58,1% suhteessa bruttokansantuotteeseen. Ruotsissa 51,8%, EU:ssa keskimäärin 48,2%, Norjassa 45,6% ja Islannissa 45,7%.

(Eurostat)

Jos Suomen sosiaaliturvan menot laskettaisiin Ruotsin tasolle, julkisen sektorin velkaantuminen olisi ohi. Jos se laskettaisiin EU:n keskitasolle, julkisen sektorin talous kääntyisi miljarditolkulla ylijäämäiseksi. Tietysti rahaa on muillakin momenteilla, mutta sosiaaliturvan osuus kaikista menoista lähentelee puolikasta.

Terveydenhuoltopanostuksissa olemme muuten EU:n kakkosia ja koulutuksessa kolmosia. Sosiaaliturvassa siis kärjessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ruotsissa on hiukan korkeampi veroaste. Ranskassa vielä siitäkin korkeampi. Muistaakseni 47%. Mitä jos kuitenkin kokeillaan verojen lisäämistä. Jos hiukan lisää vielä ja sitten talous kääntyisi kasvuun. Jos se onkin siitä kiinni?

Pekka Iiskonmaki

Suomen tilanne on niin vakava, että yleislakko ja reilut verojen korotukset sen vain pelastavat.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Prosenteista ei tule mieleen muuta, kuin viinan vapautuslaki seuraamuksineen.
Vanhat juopot tapetaan ja sosiaalikustannukset varmaan laskisivat, ellei samalla syntyisi niitä uusia juoppoja.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jos 1/4 tuloista käytetään sosiaalimenoihin ja tulot laskevat, se kai tarkoittaa myös, että sosiaalimenojen euromääräkin laskee, eli leikataan menoja. Kun menoja ei voi leikata, pitää ottaa lisää lainaa. Tulot eivät laske jos otetaan lainaa.

Samapa tuo jos sitä lainaa ei koskaan ole tarkoitus maksaa takaisin.

Eero Mattila

Turhanpäiväinen byrokratia tulee kalliiksi ja sitä Suomessa riittää. Onkohan meillä maailman tehottomin julkinen sektori?

- Esimerkkinä vaikka turvapaikkahakemusten käsittely.
- Virkamiehet väittävät että jokainen hakemus on käsiteltävä ja sillä aikaa hakijalle pitää tarjota majoitus ja ylläpito vähintään vuodeksi.
- Virkamiehet väittävät jo ennen käsittelyä, että 3/4 osaa hakemuksista on perusteettomia, silti niitä käsitellään vuosi.
- Jos hakemus todetaan perusteettomaksi virkamies väittää, että hakijalle on silti tarjottava majoitus ja ylläpito.
- Jos hakemus on aiheellinen eli turvapaikka myönnetään hakijalle myönnetään majoitus ja ylläpito.

En todellakaan kadehti turvapaikanhakijoiden asemaa, mutta järjestelmä on järjetön. Samaan aikaan SPR, Luona yms. poliitikkoja lähellä olevat yritykset nettoavat huimia summia mm. majoitustoiminnasta. Kun hakija turhautuu vastaanottokeskuksessa, nämä yritykset tienaavat... tätä on suomalainen sosiaaliturva.

Jokainen tietää, miten suomalaista hakijaa kyykytetään KELAn luukulla. Aina puuttuu joku paperi. Toinen virkailija suosittelee ja toinen kieltää. Käsittelyajoissa ei ole mitään takarajaa, jotain työkyvyttömyyseläkeläistä pallotellaan helposti 5 vuotta, vaikka lääkärin diaknoosi on päivän selvä. Ketkä kaikki hyötyvät tehottamasta julkisesta sektorista?

Pekka Pylkkönen

Hallinto vie 10% julkisen sektorin resursseista. Sinänsä kuulostaa kohtuulliselta, joskaan se ei huomioi mitenkään sitä panosta minkä hallinnon asiakkaat joutuvat palveluun käyttämään esimerkiksi menetettynä aikana.

Työkyvyttömyyseläkkeissä on iso ongelma koska ihmiset ovat epärehellisiä. Siinä sitten myös työkyvyttömät kärsivät, sillä kaikkia on pakko epäillä. Ja toisaalta erittäin harva ihminen on työkyvytön kaikkiin töihin, joka itseasiassa on se edellytys eläkkeen myöntämiselle. Hoitava lääkäri ei myöskään ihan syystä saa päättää eläkkeestä; tutkitusti hoitava lääkäri hävittää monesti kyvyn objektiivisuuteen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Valtion virkamiesten määrä ei ainakaan kuormita julkista sektoria ylenpalttisesti.

http://yle.fi/uutiset/3-7920697

Mikä sakki sitten nostaa julkiset menot Suomessa 58,1% suhteessa bruttokansantuotteeseen?

Pekka Pylkkönen

Sote, koulutus ja hallinto vievät yhteensä noin 75% menoista. Loput ovat sitten pikkutilpehööriä; turvallisuus, oikeus, kulttuuri, tutkimus, työ- ja elinkeinohässäkät, internazionaaliset asiat jne yms.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun kansa maksaa itse omaa sosiaaliturvaa veroissaan ,niin mihin ajattelit että ne verot suunnattaisiin?
1.Virolaisten keikkamiesten ja heidän perheisen sosiaaliturvaan?
2.Pakolaisten sosiaaliturvaan?
3.Rikkaille tulonsiirtona?
4.Attendon/Mehiläisen tuottoihin ?

Kun hallitus leikkaa työttömyysturvaa,eläkkeitä ,eikö silloin hallitus lisää tukea tarvitsevia? Irtisanottu,työtön,,Ex-palkansaaja on tuloton ja tarvitsee oman ja perheensä elantoon tukea.

Harvemmin hyvätuloinen tarvitsee lapsilisää,tukea lapsen elantoa varten.
Etenkin kun pääomatuloja saava ei maksa edes kunnallisveroa. Aho/Viinanen laki-93 lähtien.

Saako kansa maksamilleen veroille vastinetta ? Palkasta veroa 22%-42%.
Päälle jokapäivä ALV 12%-2% ALV tasavero.

"Rikkaat kauhovat sosiaaliturvan ,tulonsiirtona ,köyhimmiltä" (Kepu,kok-03-19)

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/luk...

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3616485-rikk...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #31

Ei sitten välähtänyt mieleen se ilmeisin ja mielekkäin vaihtoehto, alennetaan niitä veroja ja samalla leikkaantuu se sosiaaliturvan tarve.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #37

No onko alennettu kansalta`veroja? No ei ole. Niitä nostettiin taas. Jostainhan ne on saatava kun lapioidaan tilallisille ja "Koneiden" perillisille verovapauksia ja tukia. Myös 0 euron työtä tekevien "palkkoihin ,sosiaaliturvasta.
Venevero,moottoripyörävero,energiavero,kiinteistöveron nostoilla.
Terv.palv. omavastuun nosto ja 33% korotus .Olisko ALV euroina mukava tasavaro tuosta?

Sosiaaliturva riittää kyllä kansan maksamista veroista.
Mutta jos siitä jaetaan niille joilla ei ole palkkatuloja ,takuueläke,luopmuistuki,kotihoidontukia.Toimeentulotukia "Attendoin" hoivakodeille,vanhusten hoivapalveluihin ja asumiseen
-(kun eläke ei riitä edm.)
+Sengelmaista tuleville,pakolaisille,mamuille,paperittomille,johtajien lisäeläkkeisiin ,ei tule riittämään ellei kaikki työkykyiset ole työssä 80v asti.
Siitähän porvareilla on huoli.

-Palkansaajat tienaa oman eläkkeensä. Edm. ne tulee verovaroista.
Palkansaaja maksaa veroissaan oman sosiaaliturvansa. Edm.ne tulee muiden verovaroista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #46

"No onko alennettu kansalta`veroja? No ei ole".
Ei niin. Eikä ole vähennetty niitä menojakaan. Eikä sitä velanottoakaan.
Paljon on ollut porua, mutta vähän villoja.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Valtion työpaikkojen määrä on romahtanut Suomessa vuoden 1988 jälkeen noin kolmannekseen. Valtiovarainministeriön mukaan huippuvuonna 1988 työntekijöitä oli yli 215 000, nyt 78 800.

Kato tapahtui kahdessa isossa rysäyksessä: jyrkin pudotus tapahtui 1994 ja 1995, kun Posti- ja telelaitoksesta ja Valtion rautateistä tehtiin liikelaitoksia. Niistä lähti yhteensä yli 60 000 työpaikkaa.

Laman budjettileikkausten seuraksena leikattiin 90-luvulla lisäksi 13 000 työpaikkaa, esimerkiksi kun Rahapaja yhtiöitettiin, ja Rakennushallinnon tehtäviä siirrettiin yrityksille. Metsähallituksesta ja tielaitoksesta väheni yhteensä noin 7 000 virkaa. Valtion ammatillisia oppilaitoksia yksityistettiin ja muutettiin kunnallisiksi, mikä vähensi noin 9 000 valtion virkaa. Tää oli tuosta ylen linkistä.

Lisää löytyy. Tämä on siis oikea hetteikkö. Käytännössä monet lienevät edelleen "valtion" virkamiehiä eduissa ja maksajan osalta. Sama koskee kuntia. Perustetaan kunnallisia yhtiötä, joilta kunta kuitenkin ostaa ne samat palvelut. Väkeä ei tietenkään enää lasketa kunnan työntekijöiksi, vaikka käytännössä mikään ei ole muuttunut.

Käyttäjän KennethJJonsson kuva
Kenneth Jönsson

Noin neljännes suomalaisista työskentelee julkisissa töissä, eli noin 500.000 henkilöä (Kunnissa on yli 420.000 ja valtiolla noin 85.000). Yksikään näistä ei tuo senttiäkään lisää tuloja OY Suomi Ab'lle, vaikka maksaisivat 100 veroa.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Julkiset näennäisen kannattamattomat investoinnit ovat koko järjestelmän perusta. Ilman niitä Suomen vientituotteet olisivat edelleen turkikset ja terva. Koko yksityinen business perustuu julkisiin investointeihin koulutukseen sosiaalipolitiikkaan ja infraan.

Talous on rahan virtauksia, eikä veroina maksetut rahat katoa minnekään vasn palautuvat julkisena kulutuksena yksityiselle sektorille, ja taas sieltä palkkoihin ja veroihin, ja taas julkisena kulutuksena yksituiselle sektorille.....

Ongelmaksi asia muuttuu jos joku tuossa rahan kierrossa rupeaa säästämään eli holvaamaan. Silloin talous alkaa yskimään -kierrossa olevan rahan määrä vähenee.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Virhe taitaa olla siinä, että on kopioitu järjestelmä johon ei enää ole pitkään aikaan ollut varaa. Ruotsissa on enemmän varoja ja siellä on pystytty paremmin uudistumaan. Tätä uudistumiskykyä ei ole pystytty kopioimaan.

Järjestelmän uudistaminen olisi tarpeen, mutta se tuntuu olevan ylipääsemätön työ. Ensimmäinen työ pitäisi olla muutos, joka suosisi oman maan kansalaisia antamatta ulkomailta eläteiksi saapuville samoja taloudellisia etuja. Sosiaalipuolellakin lähtökohta pitäisi olla, että yksinkertainen on kaunista. Kaikki ymmärtävät järjestelmän eikä väliinputoajia olisi yhtä paljon kuin nyt. Nykyisellä järjestelmällä ei ole tulevaisuutta. Lohdutukseksi voi todeta, että suurella todennäköisyydellä vaikeuksissa ovat myös ruotsalaiset pienellä viiveellä.

Pekka Pylkkönen

Ruotsin vahvuus näyttää olevan siinä että he eivät jää tuleen makaamaan. 2008 sokkiin reagoitiin siellä todella nopeasti. Täällä väännetään vieläkin kättä että saako kukaan tehdä mitään. Itseasiassa historian suurimmat korotukset esimerkiksi sosiaaliturvaan osuivat meillä keskelle tätä suotarpomista. Ruotsi teki päin vastoin; leikkasi sosiaaliturvaa ja alensi verotusta. Nyt he ovat taas sosiaaliturvan noston tiellä koska talous antaa myöten.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Verotusta alennettiin Ruotsissa porvarihallituksen agendan mukaisesti ja nyt sosiaaliturvaa nostetaan demarihallituksen agendan mukaisesti. Kyse on siis poliittisista tuulista.

Ruotsin porvaripuolueet uskaltavat tehdä aatteensa mukaisia ratkaisuja paljon suoraviivaisemmin kuin Suomessa on asian laita. Valtaan päästyään he ensimmäiseksi poistivat varallisuusveron, perintöverön, lahjaveron, kiinteistöveron ja energiaveron sekä alensivat tuloverotuksen progressiota selvästi. Kulutusveroille Ruotsissa on aina oltu suopiollisia ja siksi ALV onkin siellä maailman korkein. Julkisen puolen menoista kerätään Suomea suurempi osa kuntaveroina ja vastaavasti pienempi osa valtion tuloveroina.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #11

Johtuisiko tuo uskallus Ruotsin blokkipolitiikasta kun heidän ei tarvitse joka vaalin jälkeen kyhätä koalitiohallituksia kuten Kataisen sixpack.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #26

Vai siitä ettei Ruotsi hyväksynyt kuten Kepu,kok-94-94 ja-maaliskuus20pv-11

1. Globalitalous hyvinvointijärjestelmän muokkaajana

Politiikan muutoksesta saa empiiristä tukea esimerkiksi Euroopan Komission julkaisemasta Employment in Europe–julkaisusta. Siinä eurooppalaisen työllisyysagendan keskeisimmiksi kysymyksiksi määritellään joustavuus työnteon malleissa, joustavuus palkoissa, (työvoiman) maantieteellinen liikkuvuus sekä tietotaidon vajeet
lisääntynyt kontrolli työttömän työhalukkuutta kohtaan;
sosiaaliavustusasiakkaiden pakottaminen tekemään työtä etuuksiensa saamiseksi;
uusien työllisyyskoulutusohjelmien luominen;
pyrkimykset kasvattaa työtä tekevien ja työttömien välistä tuloeroa.

Jota alettiin noudattamaan heti-94 työttömiin.
Ko.aiheesta tehty väitöskirja,Hels.yliopisto.

Mari Kiviniemi sopi uudelleen kiristyvän sopimuksen Euro-Plus sopimuksessa
maaliskuu-11 .Kilpailukykysopimus/EU. 5 maata jäi pois siitä.Ruotsi esimerkiksi.
Kaupppalehti/ -maaliskuu-11
(Taisi olla Komissaari O.Rehn hyvinkin asialla tuolloin)

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #26

Taivun ajattelemaan samoin. Taloudelle on keskeistä se että politiikka on loogisesti koherenttia. Uskoisin että vaikka puhtaan vasemmistolainenkin hallitus pääsisi parempaan lopputulokseen kuin sixpäkin kaltainen sekasikiö.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Eiks meillä 2008 Katainen elvyttänyt aika tehokkaasti? Häntä vielä ihailtiin Euroopassa siitä.

Katainen antoi silloin rahaa muutamalle suuryritykselle ja se auttoi kyllä Suomen tilannetta. Tosin näillä yrityksillä ei ollut takaisinmaksuvelvollisuutta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Asiat pitää panna mittasuhteisiin. En hyväksy perusteettomia elinkeinotukia mutta ne tosiaan ovat hyvin pieniä verrattuna sosiaaliturvaan. Sote + koulutus ovat ne mihin rahat uppoavat.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #16
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #39

Eläkkeet, kuntien valtionosuudet jne. Yms.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #40

Eiks eläkkeet kuulu sosiaali- ja terveysministeriön vastuualueeseen? Ainakin vanhuus- ja sairaseläke?

Työeläkkeitä taidetaan maksaa tyel-maksuilla.

Katsoin vastuualueita netistä >> VM:n http://vm.fi/vastuualueet >> ja stm:n http://stm.fi/vastuualueet

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #51

VM hoitaa valtion eläkkeet. Sinne uppoaa joku 4-4,5 miljardia.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #52

Kuuluuhan STM:nkin menoihin eläkkeiden maksua.

Kevalta eläkettä saa noin 50 000 ihmistä ja koko maassa eläkeläisiä on 1,5 miljoonaa. Joista aika moni saa yhdistettyä vanhuus- ja työeläkettä. http://stm.fi/elaketurva

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #14

Tarkoitatko "Kataisen" Kela-maksunpoistoa-09 (Vanhanen/Tero Honkavaara EK/Hetemäen työryhmää?
Vai osinkoverouudistus -09 (Vanhanen,EK Tero Honkavaara,Hetemän työryhmä?)
Kumpikin oli Kepu,kok,rkp,vihr. päätös.Yksi ministeri ei hallituksessa päätä yksin mistään.

Konsultit, sijoittajat
ja järjestöt bisneksessä

Yhden sijoitetun lapsen laitoshoito kustantaa keskimäärin 100 000 euroa vuodessa. Matti Rimpelän.

Nykyään lastensuojelun tuottoisa bisnesala tarjoaa tulevaisuudennäkymiä paitsi konsulttifirmoille, rekrytoijille ja monenkirjaville koulutuspalveluille, myös sijoittajille, kuten vaikkapa
-yksityiselle terveys- ja sosiaalipalveluita tuottavalle
- Mehiläinen Oy:lle.

-Suloista nimeä kantavalla kansanvälisellä sijoitusfirmalla on 12 lastensuojelun toimipistettä eri puolilla maata.

Kun Kepu,kok leikkasi köyhimpien tukia-95
köyhän lapsi saa vain toimeentulotuen n.280-360/kk

Mihin "bisneslapsi" tarvitsee n.8 500e/kk? Kelan/Stvm kirstusta?(verovaroista)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #33

JK. Kepun P.Väyryselläkin on noita koteja 7.
Samoin on eri.Seurakunnilla,,yleishyödyllisinä,verottomina.

Ei ihme ettei rahat riitä työttömien perheille.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #33

En. vaan yritystukia.

Elvyttäminen auttaa tehokkaasti lamaan. Sitä vaan voidaan tehdä monella eri tavalla. Rakentamalla infraa, antamalla yritystukia, jakamalla kansalaisosinkoa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #38

Elvytys auttaa suhdannelamaan mutta rakenteellisessa lamassa se vain syventää kuoppaa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #41

Juu, ei sitä voi elvyttää loputtomasti. Hetkellisesti se auttaa. Itse olen sitä mieltä, että yksi rakennemuutos olis euroero.

Sitten on ratkaistava tosiaan se kysymys, halutaanko jakaa hyvinvointia.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Meillä mätetään maajusseille valtiollista tukea tänäkin vuonna noin 1,5 miljardia€. Ruotsi hoitaa saman asian 50 miljoonalla €:lla. Ero on todella suuri. Eivätkä ruotsalaiset ole kuolleet nälkään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #67

Suomi on EU:ssa oikeutettu maksamaan niin sanottua "arktista tukea". Ruotsin viljelmät sijaitsevat Tukholmasta etelään olevalla vyöhykkeellä. Ruotsalaiset ovat esimerkiksi sitä mieltä, ettei sokerijuurikasta voi viljellä Skånen pohjoispuolella.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #68

Ruotsalaiset ovat ihan oikeasti osanneet lukea karttaa ja ymmärtäneet ettei näissä ilmasto-olosuhteissa kannata viljellä. Tottakai Suomella on oikeus maksaa viljelijöille ja muille tilallisille tukea, mutta siinähän ei ole mitään järkeä.
Jokainen suomalainen maksaa n. 300€/vuosi veroina kyseiseen tukeen. Eli sen verran lisää ruokalaskuun
Ruotsalaiset huomasivat järjettömyyden.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #69

Kai sitä jotakin pitää yrittää viljellä itse , jos maalla ei ole varaa ulkomaisiin elintarvikkeisiin. Tälläkin hetkellä elintarvikkeiden nettotuonti ( vienti - tuonti ) lienee jo valmiiksi n. 4 miljardia euroa miinuksella, joka ei ole hyvä rajusti jo muutoinkin velkaantuvalle maalle.

Suomessa olisi järkevää tietenkin tehdä jotakin muuta, mutta touhu ei olikein ota onnistuakseen, kuten olemme saaneet huomata jo vuosien ajan, toisin kuten Ruotsissa.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Ihan oikeastiko kuvittelet, että jos jokaikinen, joka ei ole Suomen kansalainen ja saa jonkinlaisia sosiaalietuuksia tms., heijattaisiin ulos maasta, niin nuo rahat käytettäisiin jäljelle jäävän väestön sosiaaliturvaan? Tohdin epäillä.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Jos sitten otettaisiin vähemmän velkaa. Eikö sekin olisi tulevaisuuden kannalta hyvä asia?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Sinänsä edellinen pakolaisaalto on velkaantumisen kannalta pieni kuriositeetti. Keskeisempi juttu tuossa on se että mitä rahalla saavutetaan. Jos kriisejä ei saada ratkeamaan, tuo on hukkaan heitettyä rahaa. Julkisen rahankäytön taas pitäisi olla erittäin tehokasta.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #12

Tohdin epäillä sitäkin, että velanoton lopettaminen tai edes vähentäminen parantaisi tilannetta. Kun sosiaali- ja terveyspuolen menoista leikataan, niin silloin ihmisten toimeentulon mahdollisuudet laskevat ja silloin tarvitaan tarvitaan taas sosiaalipuolen menojen lisäystä ja julkisen sektorin laajentamista. Tehtiinpä mitä tahansa, niin optimitilannetta ei ole, ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaan.

Ehkä Suomessa pitäisi siirtyä yhden lapsen politiikkaan? Suomessa kakun jakajia on liikaa ja kakku ei ehkä jakaudu riittävän tasaisesti - siis ehkä näin. Tosin vaikutukset näkyisivät vasta vuosikymmenien kuluttua.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Suomessa kakku jakaantuu tasaisimmin maailmassa jos katsotaan yhdessä tulo- ja varallisuuseroja.

Sotepuolen menojen lisääminen voi myös lisätä menopaineita. Esimerkiksi ansiosidonnainen laskee työllisyyttä ja työttömyys taas vaikuttaa terveysongelmiin enemmän kuin tulojen vaihtelut. Asiat eivät ole niin yksinkertaisia.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Velkaantumiseen on paljon muitakin syitä eikä vain sosiaaliturva. Mutta sosiaalimenoja voisi hyvin laskea esim. eläkekaton avulla. Sama katto voitaisiin laittaa moneen muuhunkin tukeen.

Pekka Pylkkönen

Laskeminen kannattaa tietysti tehdä niin että se tukee mahdollisimman paljon ja haittaa mahdollisimman vähän muita tavoitteita, esim työllisyyttä. Ansiosidonnainen lienee näistä paras kohde. Samoin ilmeisesti eräät perhe-etuudet. Myös toimeentulotuki on kasvukeskuksissa hyvin ongelmallinen, asumistuesta puhumattakaan.

Työeläkejärjestelmän voisi puolestani vaikka lakkauttaa.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Epäilen vahvasti sitä, että työllisyysaste nousee enää ikinä merkittävästi. Hieman kärjistetysti jokaista syntyvää työpaikkaa kohden häviää kaksi. Tämä työllisyysasteen lasku on lopullista. Kakku jaetaan tulevaisuudessa ihan muun kuin työn perusteella. Jäljellä on vain enää kysymys siitä, miten koskaan työmarkkinoille osallistumattoman väestönosan toimeentulo turvataan. Patenttiratkaisua tuskin on.

Ehkä muinaiset vasemmistopuolueet olivat sittenkin oikeassa? Yhä suurempi joukko ihmisiä on vapautunut työstä. Tällainen pieni filosofointi suotakoon.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #21

Varmaan jossain kaukana tulevaisuudessa sekin tilanne tulee jossa työtä tehdään paljon vähemmän elintason ollessa silti korkea.

Nyt voi käydä suomalaiset läpi ja kysyä että onko kaikella nyt kaikkea mitä he haluavat. Ja sitten kyselyä voi jatkaa ympäri koko pallon, 90% pallon asukkaista kun elää vähemmällä kuin suomalainen sossun asiakas. Jos joltain mahdollisesti puuttuu jotain, sehän tarkoittaa että siellä on lisää työtä tehtäväksi.

Yleisesti työn tekeminen lisää työtä. Kun lisäät markkinoille jotain jonka joku toinen haluaa, hän on yleensä valmis tekemään sinulle jotain saadakseen sen. Tyydyttämättömät tarpeet ja halut samanaikaisesti työttömyyden kansaa ovat lähinnä osoitus markkinoiden toimimattomuudesta työn loppumisen sijaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

Onneksi tuo kärjistyksesi oli pikemminkin räikeä kuin "hieman". Sillä Suomessa ei enää olisi juuri lainkaan työpaikkoja jos tuolla maatematiikalla oltaisiin menty muutamia vuosia. Työllisyysaste ei ole trendinomaisesti laskenut lainkaan, iäkkäämpien ryhmässä se on oleellisesti kasvanut:

http://www.findikaattori.fi/fi/41

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #21

Uskon myös, että työn määrä tulee vähenemään ja entistä enemmän tulee olemaan kausityötä.

Nyt on sekin ongelma, että luonnonvarat on aika loppuun kulutettu ja sen takia pitäisi tuotettavien tuotteiden kestää paremmin ja jos tähän päästään, niin työn määrä vähenee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eläkekatto koskisi kuitenkin lähinnä vain yksiyisen sektorin suurimpia työeläkkeitä, joita ei rahoiteta valtion budjetista.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Juu, ei eläkkeitä rahoiteta verovaroista. Eikö ne makseta nykyisillä Tyel-maksuilla?

https://www.keva.fi/fi/elakkeet/elakkeen_maara/tyo...

Ainakin palkkojen sivukulut laskisivat.

Harri Tuovinen

jutun kirjoittaja eikä kommentoijat ole havainneet tärkeintä ponttia suomean ruotsinin verratessa.
suomessa on virallisesti työttömiö luokkaa 370 000 ja todellisuudessa noin 500 000..luvut ovat lähes tupla verrattuna ruotsiin.
jos vaikka kolmas osa näistä työttömistä saataisiin töihin ja maksamaan veroja kuluttamasta valtion budjettia niin velan otto suomessa loppuisi

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Yleensä kun elinkeinoelämän edustajat haluavat kopioida Ruotsista jotakin, sieltä kelpaavat vain ne muutokset, jotka huonontaisivat pieni- ja keskituloisten suomalaisten elintasoa. Puhutaan valheellisesti erilaisista Ruotsin malleista kun oikeana tavoitteena on Baltian maiden mallit.

Pekka Pylkkönen

Et ole huomannut sanaa esim demareilla?

Ja nythän tässä oltiin kopioimassa koko systeemiä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Jos tämän blogitekstin lähtökohta ei olisi älyllisesti epärehellinen, suora keskustelu olisi mahdollinen, mutta nyt on huomautettava keskeisestä ongelmasta, jonka selvittämisen jälkeen keskustelu voi mahdollistua. Ongelma on: Ruotsissa on tehty jotakin, jotta tuohon tilaan on päästy ja/tai lähtökohdat ovat alunperin erilaiset. Oletan, että molemmilla tekijöillä on vaikutuksensa. Ylempänä keskustelussa on tullut selväksi, että poliittiset toimet ovat osaltaan mahdollistaneet Suomea matalammat sotemenot ja toinen tekijä on se, että Ruotsin ei tarvitse velkaantua ulospäin, sillä sillä on itsenäinen keskuspankki ja sen liikkeelle laskema, kelluva kruunu, oma valuutta.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ruotsin ja Suomen poliittisessa kulttuurissa on merkittävä ero.

Ruotsissa oppositio tyypillisesti auttaa hallitusta, jos sen hankkeet eivät ole aivan järkyttävässä ristiriidassa oppositiopuolueiden linjan kanssa, poikkeuksen tästä kulttuurista on sittemmin tehnyt Ruotsidemokraatit.

Suomessa sen sijaan oppositio pyrkii mahdollisuuksiensa mukaan kampittamaan hallitusta ja tarvittaessa kaatamaan sen, jos suinkin mahdollista, esimerkiksi hallituksen sisäisiä riitoja hyväksikäyttäen. Silloin kun Suomessa kauan sitten oli välillä vähemmistö- ja virkamieshallituksia, ne olivat hyvin lyhytikäisiä. Nykyään sellaisia ei edes yritetä muodostaa.

Käytännössä suomalainen parlamentaarinen kulttuuri pakottaa usein muodostamaan sekahallituksia oikeiston ja vasemmiston välillä ja hallitusohjelmat ovat täynnä kompromisseja. Markka-ajan rahapolitiikka oli niin heikkotasoista, että sellaista ei olisi voinut pitää Euroopan Unionin vapaakauppa-alueella kovan kilpailun takia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos Suomessa on työvoiman ulkopuolella jo 700 000 30,2% työvoimasta
142 000 teetetään työtä sosiaaliturvaa vastaan .6000 enemmän kuin -15.
TEM lokakuu-16
Heille ja heidän perheille maksetaan
Asumistuki
Työmarkkinatuki/toimeentulotuki
vuokra
Sähkö
Perheen terveydenhoitokulut .
Yritykset maksaa työn teettämisestä 0 euroa. Veronmaksajat maksaa nuo verovaroillaan ,Kelasta.

Kun TEM asiakirjassa luki lisäksi että 0 euron työtä tekeviä voidaan vielä lisätä.

Mikä oli summa mikä on pois Kelan kirstusta? Entä puuttuvista palkoista valtion verokirstusta?
Muhkea tulonsiirto yrityksille ,työpanos ilmaiseksi.Ammattitaitoisilta työttömiltä. Hitähän löytyy joka alalta.Tiploomi-insinööreitä aina koulun keittäjistä lähtien.
Oletko sinä seuraava ilmainen työtekijä ?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kaikki muistanevat sanonnan valhe-emävalhe-tilasto.

Tilastot ja keskiarvot eivät kerro mitään eriarvoisuudesta, ja se näissä asioissa on olennaista.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

On hyvä, että näitä lukuja nostetaan esiin, toki vähän monitahoisemmin niitä voisi käsitellä.

Paljonko Suomi käyttää per capita sosiaaliturvaan ja julkisiin menoihin verrattuna Ruotsiin ja muihin EU-maihin? Ja jotain muita mittareita lisäksi.

Pekka Pylkkönen

Enemmän tässä oli kyse ajatusten herättämisestä. Kuinka massiivisen julkisen sektorin hyvinvoiva maa tarvitsee? Voiko sosiaaliturvan suunnata hyvin tai huonosti niin että se tukee tai romuttaa muita tavoitteita? Miksi Suomessa ihmiset kokevat olonsa niin pahaksi vaikka tätä stereotyyppisempää hyvinvointivaltiota ei ole sitten missään? Miten Islanti "pelasti kansan" talouden sijaan mitta pärjää käyttämällä vain 10% bkt:stä sosiaaliturvaan? Jne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Suomen sosiaaliturva Romanian tasoa!

EU on jo 3 kertaa huomauttanut Suomea liian pienestä sosiaaliturvasta.Siitä mitä EU on sovittu.
Perusturva,lapsiperheentuet ym. 45%-50% alle sovitun .

Sitä ei mallioppilas Suomi ole korjannut. Vaikka sanktioita on tulossa.
Muut EU tulevat kyllä täytettään ennen kuin muste on edes kuivunut käskystä.

Miksikö ei ole? Koska hyvätuloisten ja rikkaiden tuet on eriluokkaa kuin köyhien.
Siksi ei ole kiire.
Köyhimmät ei ole saanut
Lapsilisiä,kotihoidontukia,elatusmaksuja,lapsiperheen muit tukia 22vuoteen
-94 jälkeen (Kepu,kok,rkp,krst.)
Ei saa vieläkään.

Työtön/köyhä ei saa vanheimpainrahaa jos saa toimeentulotukea 480e/kk. Kaupantäti saa 1300e/kk. Insinööri rouva 5 000e/kk tuloilla saa kelasta ansiosidonnaista vanheimpainrahaa 3 000e-4 000e/kk
Mikään muu tuki ei vähennä muita tukia. Köyhillä vähentää .

Pekka Pylkkönen

Toi on jo niin törkeetä soopaa että en jaksa edes vastata.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niihän sitä luulisi. Että se köyhin saa eniten

http://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/Lapsili...

Toimeentulotuessa ,pienituloisen takuueläkkeessä otetaan muut tuet huomioon ja ne vähentää edm.Tukea.
Toimeentulotuen normin yli 480e/kk vähennetään tulona pois tuesta.Takuueläkettä vähentää asumistuki/leskeneläke/mahdol.toimeentulotuki
Toimeentulotuki
Laki-94,HE/Stvm-94

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3616485-rikk...

Luopumistuki,takuueläke ym. ei muu tuki vähennä edm. Pääomatulot eikä edes omaisuus.
lähde:
Kela/Stvm.-10

JK.Voit itse lukea tuon edm.linkeistä

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #56

Käytä Kelan omia asumistukilaskureita ja häämmästy Marja-Liisa Kalkela.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #60

Kannatta lukea Eduskunnan asiakirjat/Kelan köyhyystutkimukset.
-Saa oikean kuvan miten asia käytännössä on.

http://www.tiede.fi/keskustelu/46091/ketju/koyhat_...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014060618375288_u...

Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä että
virallisesti "tulottomat "superrikkaat yrittäjät ja sijoittavat saavat jatkossa halutessaan asumistukea. (ilmoittaa vain pienen työtulon)
Nämä on niitä ns.tulonsiirtoja,kuten kotitalousvähennys ,jota 80% eniten käyttää hyvätuloiset.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #61

lainaus:
"Rikas ottaa asuntolainan, ja saa siihen korkovähennyksen valtiolta

Korvaako tuon nyt korkovähennyksen poiston ja tilalle tuli vuokra-asunto "sijoittajille" asumistuki? Korkovähennyshän on pikkuhiljaa poistumassa vuosien varrella.

JK.Kelan sivuja ei pidä lukea kuin piru raamattua. Laeista löytyy kohdat missä toinen tuki kumoaa toisen tuen. Mutta vain jos on köyhempien tuista kyse.
Toimeentulotuesta. Etenkin työttömien kohdalla.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

En jaksanut kommenttikenttään alkaa kirjoittamaan, niin vastasin tuonne:

http://haikki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226919-julk...

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

KELAn uusi johtaja sanoo, ettei olemista pidä tukea. Esim. asumistuki jatkuvana tukena tarkoittaa kai, että asuu liian kalliisti? Jos Helsingin segregaation vastainen politiikka sekoittaa markkinat ja luo vinoutumia, ei kai niiden tukeminen ole kestävä ratkaisu?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun Kepu,kok on -03-19
- niin miksiköhän tuolle automaatille ei tehdä mitään ? Stvm-valiokunta nostaa automaattisesti asumistukea,kun vuokranantajat nostaa vuokria. Esim.kun hallitus nostaa energianhintaa,nousee vuokrat .

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/luk...

Keva omistaa noin 3 500 Vuokra-asuntoa suurimmissa kaupungeissa ERI puolilla Suomea.
Kunta-säätiöt
Nuorisosäätiö
SRK
Säätiöt
VVO /SATO
http://www.hs.fi/talous/a1427437570585

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. PS H.Mäntylältä , KOK E.Lehdeltä ja Harkimolta jäi trollauksesta (vain VVO) kai "vahingossa" nuo muut kähmijät kertomatta. Miksiköhän ?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Kaikki julkiset menot puolestaan ovat Suomessa 58,1% suhteessa bruttokansantuotteeseen. Ruotsissa 51,8%, EU:ssa keskimäärin 48,2%, Norjassa 45,6% ja Islannissa 45,7%."

Näkyykö näissä eroissa suoraan valtioiden velkaantumisaste. Kun julkisia menoja joudutaan kattamaan velalla suhteet muuttuvat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Velanhoitokustannukset ainakin ovat osa julkisista menoista.

Mutta suoraan noista prosenteista ei voi päätellä velkaantuneisuusastetta, koska se on Suomessa alhaisempi kuin EU:ssa keskimäärin, mutta hypoteesisi mukaan sen pitäisi siis olla selkeästi korkeampi, kun katsoo EU-maiden keskimääräistä julkisen talouden menojen osuutta BKT:sta.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Ruotsin väestönkasvu on paljon suurempi kuin Suomen. Se selittää suuren osan Ruotsin suuremmasta talouskasvuluvusta. Tämä tekijä unohtui (tarkoituksellisesti?) mainita talousvertailussa tämän päivän uutisissa. Onkohan suurempi talouskasvu aina sama asia kuin parempi talouskasvu? Myös ikäpyramidin rakenne pitäisi mielestäni ottaa huomioon.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Sama käsitys on minullakin. Maahanmuuton aiheuttamat menot nostavat bruttokansantuotetta samoin Ruotsissa suosittu autojen polttelu. Talouskasvuluvut eivät aina ole suorassa suhteessa kansalaisten hyvinvoinnin kasvuun.

Käyttäjän HansKotkavuori kuva
Hans Kotkavuori

Meillä nyt askarreltava SoTe-uudistus vie todennäköisemmin ojasta allikkoon. Säästäminen hallintoa lisäämällä ja siten kuluja kasvattamalla on lähtökohtaisestikin hölmöläisten touhuja.

Näpertely olisi saatava loppumaan. Suoraviivainen, selkeä ja yksinkertainen tapa olisi luopua kunnallisesta itsehallinnosta ja korvata se maakunnallisella itsehallinnolla.

Toimituksen poiminnat