pekkapylkkonen

Köyhä, kurja ja kiittämätön

Päätinpä jälleen kerran katsoa mitä köyhyydelle, pienituloisuudelle ja hyvinvointivaltiolle kuuluu Suomessa.

 

1. Pienituloisimman desiilin osuus tuloista on EU-maista suurin. Tämä ryhmä käsittää siis lähinnä opiskelijoita ja työttömiä. Vaikka tämä tilasto on vuodelta 2015, on todennäköistä ettei sijoitus ole muuttunut sillä tuloerot ovat tämän jälkeen kaventuneet entisestään.

https://www.stat.fi/til/tjt/2016/04/tjt_2016_04_2018-05-24_tau_001_fi.html

2. Pienituloisten määrä on vähentynyt kymmenessä vuodessa absoluuttisesti 105.000 henkilöllä vaikka samaan aikaan väkiluku on kasvanut lähes 180.000. Melkoinen köyhyydenpoisto-operaatio!

https://findikaattori.fi/fi/103

3. Suomen tuloerot olivat 2016 Euroopan toiseksi pienimmät heti Tsekin jälkeen.

https://www.eu-uutiset.fi/2018/04/26/euroopassa-tuloerot-ovat-suuria-suo...

 

4. Suomen sosiaaliturvamenot olivat 2016 Euroopan suurimmat. Ja siis ylivoimaisesti suurimmat. Kakkoseksi tullut Ranska käytti 1,2%-yksikköä vähemmän.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/d/dd/Total_gene...

6. Suomen julkiset menot olivat 2016 Ranskan jälkeen Euroopan toiseksi suurimmat. Jos meillä johonkin panostetaan niin yhteiseen hyvään. Tai huonoon, mutta yhteisiin menoihin kuitenkin.

Sama kuin edellä.

7. Global Rich Listin mukaan pienituloisimman desiilin (ostovoimakorjattu) sijoitus maailman suurituloisimpien listalla on sellainen, että hän kuuluu suurituloisimpaan 9,96% maailman väestöstä. Siis persaukisimmastakin joukosta Suomessa päästään maailman (ostovoimakorjatusti) suurituloisempaan kymmeneen prossaan! Mikä hämmästyttävä saavutus maalta!

http://www.globalrichlist.com/

8. Ja tietysti Grande Finale : tuoreimman datan mukaan maailman onnellisin kanssa. Voisiko paremmin mennä?

https://www.theguardian.com/world/2018/mar/14/finland-happiest-country-w...

 

Jotkut meillä osaavat olla äänekkäästi tyytymättömiä kaikkeen. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että jonkun muun, kuten Kari Enqvistin upeasti kuvaileman, suomalaista yhteiskuntaa pystyssä pitävän persvakomiehen, on tehtävä vielä lisää jotta jonkun toisen ei tarvitse. Tiedättekö, jo pelkästään se että osaisi osoittaa kiitollisuutta siitä että joku muu tekee duunisi, veisi alustaa yhteiskunnallisen koheesion heikkenemiselle. On aika paljon helpompi olla ystävällinen ja solidaarinen kun vastineeksi saa muutakin kuin kitinää. Yrittäkääpä joku joskus asettua vaikka Wahlroosin asemaan. Rikas kuin kunkku Midas ja maksoi rutosti yhteiseen kassaan, silti etenkin siellä Nallen taskuissa syvimmällä kouriaan pitäneiden leipälävistä tuli sen laatuista kurnutusta että oksat pois. Lapsille opetetaan jo hyvin pienenä että sano "kiitos" kun saat joltain jotakin. Sitten lapsesta tulee nuori ja tavat ovat kuin englantilaisella jalkapallohuligaanilla.

https://www.ess.fi/Mielipide/blogit/kari-enqvist/art2462446

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Asetun wahlroosin kenkiin, vaikka 99,5% nyky omaisuudesta menisi veroa en joutuisi ikinä miettimään ostanko ruokaa vai lääkkeitä, mitä laskua venyttää seuraavaan tiliin jne. Ja silti eläisin useampia muita leveämpää elämää.

Nallelle tai kenelle tahansa ökyrikkaalle omaisuuden on tehnyt työntekijät joille se kiitollisuus pitää osoittaa tai ehkä järjestelmälle joka pitää rahan liikkeessä, työnantajalta työntekijälle joka sitten kuluttaa asiakkaana varansa mukaan eteenpäin muille työnantajille, Nalle ottanut vain isompaa siivua itselleen tuloksesta.

Kai muistat joka ilta kiittää niitä insinöörejä jotka älyllään loivat Nokian matkapuhelimia, joista Suomi sai miljardeja veroina, jotka on työttöminä nyt, vaikka kovin heitäkin yrität vähätellä ruikuttajina.

Pekka Pylkkönen

Osa noksulaisista lähti kohti uusia seikkailuja ja osa jäi ruikuttamaan.

Nalle on ottanut siivua siksi että on onnistunut kasvattamaan bisnestä. Jos hän olisi mokannut, eipä olisi tullut sitä siivuakaan. Eikä hän kyllä omista tuloista tai veroista ole valittanutkaan. Lähinnä kai vittuuntunut siitä että niitäkin pitää elättää jotka eivät kykene kuin näyttämään keskisormea takaisin päin.

Firma on luonteeltaan organisaatio jonka tuottavuus on suurempi kuin yksittäisten työntekijöiden tuottavuuksien summa. Yksittäinen pankkivirkailija olisi aika orpo ja hyödytön ilman sitä organisaatiota. Ajatus siitä ettei firmalla tai johdolla olisi mitään osuutta arvon luomisessa on outo ja harhainen.

Edelleen laki toimeentulotuesta takaa jokaiselle ruoan ja lääkkeet jos niitä ei muuten pysty hankkimaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Suomessa on niitä jotka hyödyntävät järjestelmän heikkouksia ja tekevät sillä miljoonia ja heitä jotka tyytyvät tähteisiin "tekemällä" samaa.

Edelleen itseä nakertaa epäterve yritysten tukeminen kuin ihmisten hengissä pitäminen. Molemmat tahot näyttävät sitä keskisormea veronmaksajille ja osaltaan vaikuttaa korkeisiin veroihin.

Ainoa tapa korjata tilanne on poliitikot jotka on oikeasti valmiita hankaliin päätöksiin jotka ei ilahduta yritystuilla tienaavia.

Työnvälttäjät on hankalempi, ketään ei heitä halua palkata, ehkä heitä kohtaan pitäisi tehdä toimia jossa viedään rahan hallinta pois, valtio maksaa asumisen, ruuat, vaatteet halvimmasta päästä, alkaisi työnteko kiinnostamaan että saa rahaa muuhunkin. Asenteen muutos pitää lähtä henkilöstä itsestään, vaikka hieman avustettuna.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #3

Vastikkeetonta rahaa ei pitäisi antaa yrityksellekään. Jos julkinen sektori haluaa välttämättä olla mukana bisneksessä, kyseeseen pitäisi tulla vain laina tai osakeomistus. Ei ole mitään syytä lahjoittaa verovaroja yksittäisille yrityksille. Verovarojen käytön ajatuksena pitäisi olla se että niillä tavoitellaan yleistä hyvää eikä yksittäisen ihmisen hyvää.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Yksittäinen pankkivirkailija olisi aika orpo ja hyödytön ilman sitä organisaatiota. Ajatus siitä ettei firmalla tai johdolla olisi mitään osuutta arvon luomisessa on outo ja harhainen.
............

Ajatus siitä, että Nalle olisi rikas ilman muiden ihmisten työpanosta on myös perin outo ja harhainen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #5

Anteeksi, oletin tämän itsestäänselväksi. Jos katsot suomalaisten yritysten arvonlisän jakaumaa työntekijöiden palkkoihin ja voittoihin, huomaat että työntekijä tosiaan saa suurimman osan, tyypillisesti 70-80% alasta riippuen, luomastaan arvonlisästä. Ison firman omistaja tienaa ottamalla pienen siivun kultakin. Volyymi ratkaisee. Tuo loppuosakaan ei siis ole pelkkää voittoa vaan sillä maksetaan myös investoinnit.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #7

Yritätkö sanoa, että systeemi on oikein vaikka jotkut tienaavat moni satakertaisesti toisiin verrattuna?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Suomessa lienee noin yksi johtaja joka säännönmukaisesti tienaa nettona yli satakertaisesti tavan duunarin tyyppipalkan (2600 brutto, eli pari tonttua netto).

Tyypillinen ison firman pomo Suomessa tienaa 500.000-1.000.000 bruttona eli 216.000-432.000 nettona. Tämä meinaa 9-18 duunarin palkkaa. Ei "moni satakertaisesti".

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No...ok.

Kerrohan nyt tämän ruikutuksen jälkeen mikä kiitollisuus sinulle riittäisi?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Pienituloisten arki on kallistunut enemmän kuin muilla – viralliset luvut johtavat harhaan"

https://yle.fi/uutiset/3-10234688

Pekka Pylkkönen

Ostovoima on siitä huolimatta kasvanut. Pienituloisella on myös suuria mahdollisuuksia vaikuttaa kulutusprofiiliinsa erityisesti päihteiden osalta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Heh! Siis päihteitä käyttävillä voi olla mahdollisuuksia siihen ei muilla pienituloisilla.

Asumistukien kustannukset jatkavat kasvuaan. Suurin menoerä on asumismenot. Sen lisäksi kuten tossa jutussa oli pienituloisten menot ovat kasvaneet muita nopeammin, joten miten on mitattu oikeasti pienituloisten ostovoiman kasvu? Se pitäisi ensin selvittää, onko se oikeasti totta. Eli pitäisi tietää mittausperusteet paremmin. Koska yleensä kun mitataan esimerkiksi kuluttajahintaindeksejä, niin se tuotekori ei kuvaa ihmisryhmien tilannetta kovinkaan hyvin.

Pekka Iiskonmaki

Köyhistä on tullut Suomessa röyhkeitä laiskuuden lisäksi.

Köyhät kyykkyyn ja lompakolla nilkat poikki on parempi vaihtoehto kuin sama tulotaso työssä käyvien kanssa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"7. Global Rich Listin mukaan pienituloisimman desiilin (ostovoimakorjattu) sijoitus maailman suurituloisimpien listalla on sellainen, että hän kuuluu suurituloisimpaan 9,96% maailman väestöstä. Siis persaukisimmastakin joukosta Suomessa päästään maailman (ostovoimakorjatusti) suurituloisempaan kymmeneen prossaan! Mikä hämmästyttävä saavutus maalta!"

Tämä on fakta, jonka moni tulee täällä kieltämään ennen, kuin kukko on kolmasti kiekunut.

Pekka Pylkkönen

Olen kyllä aidosti sitä mieltä että tuo on hieno saavutus, joskin tässä listassa se tietysti oli enemmän antamassa suhteellisuudentajua niille joille mikään ei riitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset