pekkapylkkonen

Rikolliset vaalilupaukset

Nähdäkseni Antti Rinne pitäisi tuomita sakkoon tai vankeuteen.

Rikoslaki, 14. luku.
Rikoksista poliittisia oikeuksia vastaan

2 § (21.4.1995/578)

Vaalilahjonta

Joka

1) lupaa, tarjoaa tai antaa toiselle palkkion tai muun edun taivuttaakseen toisen äänestämään yleisissä vaaleissa tai yleisessä äänestyksessä tietyllä tavalla tai jättämään äänestämättä taikka

2) vaatii palkkion tai muun edun äänestämisestä tai äänestämättä jättämisestä yleisissä vaaleissa tai yleisessä äänestyksessä,

on tuomittava vaalilahjonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Mitä Antti Rinne sitten teki? Vappupuheessaan 1.5.2018 hän lausui seuraavaa:

"Tässä uudistan lupaukseni poistaa niin kutsutun aktiivimallin raipan eli 5 prosentin perusteettoman työttömyysturvan leikkauksen. Lupaan myös 100 euroa nettona kuukaudessa, useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen, lisää alle 1400 euron eläkkeisiin."

Vaalilahjontaa koskeva pykälä ei rajaa tunnusmerkistön ulkopuolelle jonkun toisen rahoilla, esimerkiksi veronmaksajien rahoilla, toteutettavaa lupausta tarjota tai antaa toiselle palkkion tai muun edun taivuttaakseen toisen äänestämään yleisissä vaaleissa tai yleisessä äänestyksessä tietyllä tavalla tai jättämään äänestämättä.

Tämä voi kuulostaa hiuksenhalkomiselta, mutta nähdäkseni vastuullisten poliitikkojen tulee kyetä nousemaan vaalilupausten yläpuolelle. Lupaukset ajoivat Kreikan nurin eikä mikään estä lupauksia ajamasta Suomea nurin. Lupaukset annetaan vain äänten ostamiseksi. Ja mikä pahinta, vaaleissa äänet ostetaan veronmaksajien rahoilla. Rikoslaki antaisi meille erinomaiset mahdollisuudet tuomita lupauksia antavat rikolliset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos kannattaisit totalitarismia niin huomaisitko sitä ja jos huomaisit, niin mistä?

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Pylkköseltä tämänkertainen oli jopa hänen blogikseen poikkeuksellisen heikko. Liekö kirjoitettu jollain tavalla juhannustunnelmissa.

Pekka Pylkkönen

Vastustatko lain noudattamista vai logiikkaa?

Jos lupauksilla on vaikutusta, eli joku muuttaa äänestyskäyttäytymistään niiden vuoksi, lahjonnan tunnusmerkistö täyttyy selvästi. Jos taas kukaan ei muuta käyttäytymistään lupausten vuoksi, niillä ei ole mitään merkitystä ja ne voidaan nolona tapana lopettaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Oli heikko tai ei..arvostan Pylkkösen kykyä perustella kantaansa,koska hän on sen suhteen positiivinen poikkeus, vaikka en olisi yhtään samaa mieltä.

Juhani Vehmaskangas

Voisiko Antti tai joku muu luvata: vanhuksille ilmaiset lääkkeet: http://juhagrning.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257294-...

Eikö se olisi hyvä lupaus. Saatikka joku 100e/kk?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuon perusteella kaikki puoluejohtajat pitäisi tuomita.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Näin juhannuspäivän aamuna tuntuu tämä Antti Rinteen vappupuheen viesti kaukaiselta ja on todellakin äänten osto kysymyksessä kuten Pekka toteaa.
Mitä äänten kalastelua viellä nähdäänkään, mutta niitä ei nyky somen aikaan pääse pakoon kukaan puoluejohtaja.
Kun valtio painii 106 miljardin ja kunnat 26 milardin elikä yhteensä 132 miljardin velat on veronmaksajien selkänahasta revittävä.

Jos jotain eläketasoa nostetaan sen pitäsi olla takuu eläkkeen nosto 875 euroon kun se nyt on 775 euroa ja kun saajia on noin satatuhatta lisäkustannus on siedettävä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Eiköhän tuo Rinteen vaalilupaus ole melko tavanomainen kaikille äänestäjille tarkoitettu vetoaminen. Jos tuntisit ko. rikospykälää paremmin, huomaisit, että tuollaiset vaalilupaukset on jo lain esitöissä katsottu normitominnaksi, ei rikolliseksi.

Sinänsä Rinteen lupaukset ovat niin ääliömäisiä että niistä voisi kirjoittaa montakin blogia. Ehkäpä lupaukset uppoavat hyvin vanhusten puolueen ikääntyneeseen jäsenkuntaan, mene ja tiedä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

HE 94/1993:

"Tavanomaiset vaalilupaukset, jotka on osoitettu valitsijakunnalle yleisesti, eivät toteuta rikoksen tunnusmerkistöä, vaikka niissä luvattaisiinkin tiettyjä etuja valitsijoille siinä tapauksessa, että ehdokas tulee valituksi. Vaalilupauksen
ja vaalilahjonnan ero on usein juuri siinä, että vaalilupaus koskee ehdokkaan toimintaa kysymyksessä olevassa luottamustehtävässä valituksi tulemisen jälkeen, kun taas vaalilahjonnassa on yleensä kysymys sellaisen edun lupaamisesta, tarjoamisesta tai antamisesta, joka ei edellytä valituksi tulemista."

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Hallituksen esitykset ja lakivaliokunnan mietinnöt löytyvät helposti. Ennen kirjoittamista olisi hyvä tarkistaa, mistä loppujen lopuksi on kysymys.

Pekka Pylkkönen

No joo, ymmärtänet kuitenkin etten tässä ollut ehdottamassa oikeasti Rinteen sakottamista, vaan kyse oli yleensäkin vaalilupauksien kritiikistä. Ne ovat luonteeltaan nähdäkseni hyvin rinnastettavissa lahjontaan. Poliittisesta toiminnasta voi kyllä kertoa ilman lupauksiakin.

Ja en siis lukenut HE:tä, joten jospa oppisi seuraavaksi kerraksi lukemaan senkin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jepos, täällä kovin innokkaasti halutaan ottaa kantaa asioihin ja silloin kannattaa vähän katsoa taustoja. Nykyaikana se on kovin helppoa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Nostan käteni ylös virheen merkiksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Maalaisjärjellä ajateltuna katteettomiksi koetut suulliset vaalilupaukset eivät voi olla vaalilahjontaa, kun sitä eivät ole edes vaalikojujen ilmainen hernekeitto, käristemakkara tai kahvi.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

...lupaan, että AY-liikkeen omistamissa vuokra-asunnoissa vuokra alenee 100 euroa kuussa. Tuolla olisi Rinteen lupaus jo pitkälti katettu ja kojamot ym. nettoaisivat edelleen mukavasti.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Tietysti voisi muistuttaa näistä Rinteen tekemistä todellisista "rötöksistä". Rinteen toimiessa Ammattiliitto Pron puheenjohtajana liitto järjesti kymmeniä, jollei satoja laittomia lakkoja. Hyvityssakkoja niistä tuomittiin huomattavat summat. Jostain syystä tutkiva journalismi ei ole näitä tutkinut.

Tietysti joku sanoo, että puheenjohtaja ei voi mitään näille laittomille lakoille. Mutta jostain ihmeellisestä syystä ne loppuivat kuin seinään, kun Malinen tuli Pron puheenjohtajaksi. Toisena huomautuksena pistän tähän, että laiton lakko on kansanomainen nimitys näille työehtosopimusten voimassa ollessa järjestetyille lakoille.

Juha Hämäläinen

Rinteen on helppo lunastaa lupauksensa ja löytää sille rahoitus.

Suomen lennokkihankkeesta luopuminen vapauttaa rahaa köyhille siten, että asehankinnalla saadaan 210€ per kk lisää rahaa 200.000 köyhimmälle seuraavat 30 vuotta.

Lennokeilla ei saada mitään. 64 konetta ei Suomen valloitusta estä, jos itänaapurimme tänne olisi tosissaan tulossa. Rahat menevät vain sotilaiden leikkikaluihin. Helvetin kallista leikkiä.

Uskottava maanpuolustus joko on tai ei ole. Uskottava puolustus pystyy estämään maan valloituksen kaikissa tiedossa olevissa skenaarioissa. Vai voiko joku selittää miten pieni hyökkäyksen viivästys meitä auttaisi. Ruotsalaiset toki ehtisivät lähettää 500 vapaaehtoista meitä auttamaan.

Jos joku luulee Talvisodan ihmeen toistuvan niin hän on lapsenuskoinen hölmö.

Suomelle sopiva täysin uskottava puolustus on tasan sama kuin Israelilla. Se on taatusti uskottavalla tasolla.

Pekka Iiskonmaki

#17
Venäjän asemvoimat riittävät yksin Suomelle.

Miten todennäköistä on hyökkäys vain Suomeen?

Venäjän maavoimat ovat n. miljoona miestä ja niistä riittää Suomea vastaan noin puolet.

Riittääkö se Suomen valloittamiseen?

Katsooko muu EU vain sormi suussa Suomen miehitystä?

Juha Hämäläinen

#18. Venäjän maavoimat voidaan nopeasti moninkertaistaa. Mutta se Suomen puolustuksen nitistys tehtäisiin ennen maavoimien tuloa muilla tavoin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

#22
Pakko on olla ylpeä venäläisten puolesta, kun ovat noin kova luu.

Vapise Juha!

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

#17 Juha Hämäläisen "lennokit".

Mistä ihmeen lennokkihankkeesta puhut? Lennokit ovat harraste- ja urheiluvälineitä joilla ei ole maanpuolustuksen kanssa mitään tekemistä!

Henkisesti vetelä media tosin tarkoittaa termillä "lennokki" miehittämättömiä ilma-aluksia. Suomen HX-hanke ei tosin tule perustumaan miehittämättömiin ilma-aluksiin.

Siinä olen Hämäläisen kanssa samaa mieltä että Suomen kansantalous maan pinta-alaan ja todennäköisimmän maahantunkeutujan vastaisen rajan pituuteen nähden ei mahdollista Suomelle uskottavaa puolustusta. Siksipä Suomen tulisikin liittoutua ja pyrkiä jäseneksi relevanttiin sotilaalliseen puolustusorganisaatioon.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Suomessa vasemmiston on totuttu päästelevän näitä sammakoita joutumatta mitenkään vastuuseen jälkikäteen. Mediassa mässäillään teukan suuteluista, samalla hannataan maanpetoksellisten myyrien täyttämää Tiitisen listaa joassakin vitun kassakaapissa. Saahan sitä valehdella, mutta miten selität vastapuolen halukkuuden toimia hallituskoalitiossa näitten epärehellisten kanssa. Onko Rinteen mielestä kovin ylevää valehdella kohdeyleisölleen, jolta puuttunee ymmärrys koulutuksen tms puolesta.

Miten on mahdollista tuoda maahan ulkomailta löytökoiria, joissa on superbakteerit yms lähes joka toisessa. Joku helvetin hoivavietti turhautuneelle naisella, joka nauttii brunssia juuri remontoidussa keittiössä. Näistä tunteiluista päästään kun kiinalaiset ottavat komennon lännen hajotessa Rooman tavoin.

Pekka Iiskonmaki

''Onko Rinteen mielestä kovin ylevää valehdella kohdeyleisölleen, jolta puuttunee ymmärrys koulutuksen tms puolesta.''

Ei demareilla mitään moraalia ole koskaan ollut.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Kyselin Lindströmiltä hänen blogissaan antamistaan vaalilupauksistaan ylen vaalikoneessa, hän vastasi että nämä olivat vain tavoitteita, ministeripestissään hän on siis epäonnistunut jokseenkin jokaisessa "tavoitteessaan", kun toteuma on aivan päinvastasta.

Jokainen poliitikko lupailee kuuta taivaalta ennen vaaleja ja jälkeen kiemurrellaan kun tehdään päinvastaista, näissä asioisssa on jokseenkin hassua ottaa yksittäistä poliitikkoa tähtäimeen.

Jos joku poliitikko kertoo leikkaavansa eläkkeistä, tuista ja koulutuksesta ja lisäävänsä tulonsiirtoa suuryrityksille näiden leikkausten ansioista niin ei ole tosissaan yrittämässä politiikkaan mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset